Illustration der viser processen fra skov, til træflis, til varme i radiatoren hos den enkelte forbruger

Nyt vedr. fjernvarme i Benløse: projektforslag sendes til politisk behandling

Fjernvarme

Ringsted Forsyning har d. 8 februar 2022 fremsendt et samlet projektforslag til Ringsted Kommune vedr. fjernvarmeforsyning af Benløse og Kærup Industripark. Opdatering. 26.01.2023: Værket vil køre på halm i stedet for flis.

Projektforslag

Ringsted Forsyning har fremsendt et samlet projektforslag til Ringsted Kommune vedr. fjernvarmeforsyning af Benløse og Kærup Industripark. Projektforslaget er på vej til behandling politisk. For at projektet rent faktisk bliver en realitet, skal projektforslaget godkendes politisk og der skal være de fornødne interesse tilkendegivelser for ønske om fjernvarme i Benløse.

Projektforslaget indebærer at der skal etableres godt 30 km nye fjernvarmeledninger, inkl. 2 krydsninger af motorvejen samt en ny varmecentral.

Fjernvarmeledningerne etableres hovedsageligt i vejbane, cykelsti eller fortov samtidig med at Ringsted Forsyning udfører andet arbejde i vejen, i det omfang det kan lade sig gøre.

Varmecentralen der skal opføres, er på nuværende tidspunkt projekteret til at ligge i Kærup Industripark og den vil indeholde et kedelanlæg på ca. 14MW. Brændslet til dette kedelanlæg vil være biomasse certificeret træflis.
Valget er faldet på biomasse certificeret træflis af flere forskellige årsager.

  1. Hos Ringsted Forsyning råder man allerede over flere forskellige teknologier til produktion af varme. De primære teknologier er en stor el-drevet varmepumpe, biomasse i form af lokal halm samt overskudsvarme fra blandt andet el-produktion. Denne spredning over flere teknologier betyder, at der er stor fleksibilitet i forhold til prisoptimering, hvilket gør, at varmeprisen hos Ringsted Forsyning er meget stabil. Investering i yderligere en teknologi vil være med til at gøre varmeprisen endnu mere stabil.
  2. Den nye varmecentral i Kærup industripark vil kun være i drift noget af året. Det skyldes at Ringsted Forsynings nuværende varmepumpe samt overskudsvarme, vil være i stand til at leverer al varmen i den varme periode af året. Med denne begrænsede drift hen over året i mente, opnår man den bedste økonomi ved at investerer i en kedel som fyrer med biomasse certificeret træflis.
  3. En kedel som fyrer med biomasse certificeret træflis vil være i stand til at fortrænge noget af den spidslast produktion der i dag anvender fossile brændsler.

Fakta om træflisen som Ringsted Forsyning vil anvende

Træflisen der skal anvendes, er biomassecertificeret. Det betyder at træflisen er produceret på bæredygtig vis. Det er ganske enkelt et lovkrav. I praksis kommer det til at betyde at træflisen der anvendes, vil komme fra overskudstræ i kommerciel skovdrift, udtynding i læhegn o. lign. Det er med andre ord, træ som ellers vil gå til spilde. Når træet, der skal bruges til træflis indsamles, vil det ske med øje for at bevare biodiversitet. Det er biomassecertificeringen med til at sikre.

Træflis af overskudstræ

Træet der laves til flis, vil komme fra en radius af op til 50 km. Længere transport vil gøre flisen for dyr. Økonomien er også med til at sikre, at det kun er overskudstræ der laves til flis.

Møbel- og bygningstræ er 10 gange mere værd end træflis. Træ der kan bruges til emballage, er 5 gange mere værd end træflis. 

Undersøgelser viser, at der er en tilvækst af biomasse i Danmark og med den forventede udvikling i anlæg, som skal bruge biomasse, så vil der være fortsat tilvækst af biomasse.

Ved fuld udbygning og tilslutning til fjernvarmenettet i Benløse og Kærup Industripark vil den nye varmecentral skulle producere ca. 56.000 MWh årligt. Det giver et behov på ca. 15.000 tons træflis om året.

Med den nye varmecentral vil der blive erstattet fossile brændsler, hovedsageligt individuelle gasfyr, som årligt udleder knapt 8.000 tons CO2.

Krigen i Ukraine 

Vi holder skarpt øje med situationen i Ukraine og Rusland. Træflis og andre forsyningsløsninger såsom gas og olie, importeres blandt andet fra Rusland og kan, potentielt, begrænse hvor meget vi kan bruge af lokalt producerede materialer. Den kritiske situation i øst kan derfor påvirke hvilke løsningmuligheder vi har lokalt, for valg af brændsel til en ny varmecentral. For nuværende arbejder vi videre med, at det bliver træflis på varmecentralen i Benløse, som det er angivet i projektforslaget.

Emne
Projekt-reference
Fjernvarme i Benløse