Person Putting Coin in a Piggy Bank

Prisstigninger i 2023

De øgede udgifter til drift af anlæg og indkøb af brændsel medfører en stigning i forbrugernes takster i 2023. Samlet (for både vand og varme) vil en gennemsnitslig husstand, med 130 m2 hus, få en regning der er ca. 5.500 kr. inkl moms højere for et helt år.

Prisstigning på 5500 kr. årligt for en standard forbruger hos Ringsted Forsyning

Som forsyning skal økonomien hvile i sig selv. Det vil sige, at Forsyningen som virksomhed hverken må have overskud eller underskud. Så når det bliver dyrere at drifte anlæg, indkøbe brændsler osv. Så vil taksterne nødvendigvis også stige. Du kan se en beregning som eksempel for en standardforbruger i Ringsted længere nede på siden. 

Taksterne oplyst her, er de priser vi lægger op til godkendelse hos Ringsted Forsynings bestyrelse. Taksterne skal endeligt godkendes af bestyrelsen v. bestyrelsesmødet 6. oktober 2022. Herefter skal de principgodkendes hos Ringsteds Kommunalbestyrelse. 

Du kan læse dagsorden for bestyrelsesmødet, når den offentliggøres, her: 

Dagsordener for bestyrelsesmøder i Ringsted Forsyninger

Vand og spildevand

Øgede udgifter til at drifte ledning- og produktionsanlæg er blandt årsagerne til, at vi hæver taksten for vand og spildevandsforbruget i 2023.

  • Taksten i 2023, herunder drikkevand, badevand, vask og afledningsbidrag (spildevand), er på 62,84 kr. ekskl. moms pr. m3 vand du bruger.
  • I 2022 udgjorde taksten 55,91 kr. ekskl. moms.
  • Det er en samlet stigning på 6,92 kr. ekskl. moms. 
  • Denne grønne afgift forbliver uændret på 6,37 kr. ekskl. moms

For en almindelig husstand med et årligt vandforbrug på 100 m3 medfører ovenstående en årlig stigning (forbrug inkl. grønne afgifter) på 865,00 kr. inkl. moms. 

Fjernvarme

Ringsted Fjernvarmes produktion har indtil nu været baseret på halm, varmepumpe, gas og olie. Dette med samlet brændselsudgift på 32,8 mio. kr. 

Kombinationen i 2023 være halm, træpiller, varmepumpe, olie og gas. Vi forventer udgifter til indkøb af brændsler på 59,9 mio. kr. 

De øgede udgifter til indkøb af brændsler, foruden øgede produktionsomkostninger til at drifte anlæg, vil medføre en prisstigning på fjernvarme. 

  • Den variable takst i 2023 udgør 574 kr. pr. MWh ekskl. moms. I 2022 var taksten 352,72 kr. pr. MWh. ekskl. moms. Desuden reguleres den faste afgift fra 17,39 kr./m2 til 19 kr./m2 ekskl. moms.
  • For en almindelig husstand med et årligt forbrug på 16 MWh og et hus på 130 m2, medfører det en årlig stigning på 4.696,23 kr. inkl. moms. 

Hvad betyder det for dig, som forbruger?

Vi har lavet et priseksempel for en gns. husstand i Ringsted Kommune. 

  • Hus på 130 m2
  • Årligt vandforbrug på 100 m3 til kr. 8.836,55 inkl. moms og grønne statsafgifter
  • Årligt varmeforbrug (fjernvarmekunde hos Ringsted Forsyning) på 16 MWh til 15.226,33 kr. inkl. moms 

2023 totalpris pr. år 24.062,88 kr. inkl. moms // pr. kvartal totalpris 6.015,72 kr. inkl. moms

Kan jeg gøre noget, for at holde priserne nede i Ringsted? 

Det korte svar er ja. Når det gælder varmepriser til fjernvarmeforbrugere hos Ringsted Forsyning. 

Generelt er det sådan, at des større efterspørgsel der er på en ressource, des højere kan man sætte prisen. Det særlige for Ringsted Fjernvarme er, at vi bruger mange typer brændsler, mange forskellige ressourcer, når vi laver varme. På fornuftig vis, bruger vi mest af det brændsel, som er billigst, og mindst af det brændsel, som er dyr. Faktisk sørger vi for, at det dyre brændsel kun bruges, under såkaldt spidsbelastning. 

Og hvad er spidsbelastning så? 

Det kan f.eks. være på en rigtig kold dag. -10 C. Alle skruer godt op for varmen, og produktionen på de billige brændsler slår ikke længere til. Så skal vi have fat i gaslagrene og nogle gange også olie. 
Men det kan også være spidsbelastning, hvis rigtig mange husstande på samme tid, en helt normal vinterdag med 2 C udenfor, gerne vil holde en indendørs temperatur på over 22 C. 

Derfor er dit aktive bidrag for at holde priserne på fjernvarme nede i Ringsted:

  • Skru ned for varmen: gerne helt ned på 19 C. Hjemmet skal være 18 C for at undgå fugt. 
  • Luft godt ud i hjemmet ca. 5 min. en til to gange dagligt.
  • På med de tykke sokker og varme trøjer.
  • Indstil alle termostaterne ens.
  • Sørg for, at du udnytter din varme optimalt - hav fokus på afkøling. 

Jeg har ikke fjernvarme. Kan jeg bidrage til, at mindske risikoen for endnu flere prisstigninger på varme nationalt?

Ja, det kan du. Generelt er det sådan, at des større efterspørgsel der er på en ressource, des højere kan man sætte prisen. Når der så oveni er færre ressourcer, end der plejer, og disse er meget anvendt, f.eks. gas og el i vintermånederne, ja så stiger priserne endnu mere. Lige nu ser vi os yderligere ind i, at markedet er usikkert og der er krig i Ukraine.

Krigen kan du som forbruger ikke ændre på nu og her. Men du kan gøre flere ting, som samlet set holder efterspørgslen på f.eks. gas og el nede, og dermed kan du bidrage aktivt til, at mindske risikoen for prisstigninger. 

  • Skru ned for varmen: gerne helt ned på 19 C. Hjemmet skal være 18 C for at undgå fugt. 
  • Luft godt ud i hjemmet ca. 5 min. en til to gange dagligt
  • På med de varme sokker og tykke trøjer. 
  • Sørg for, at dine radiatorer er indstillet ens i hele hjemmet.

 

Har du spørgsmål til ovenstående?

Ringsted Forsyning A/S er et aktieselskab 100% ejet af Ringsted Kommune.

Hvad er afkøling?

Afkøling er forskellen i temperaturen på det fjernvarmevand, du modtager og det, der sendes retur. Det betyder, at vandet skal være koldere, når det går ud, end når det kommer ind.

For at fjernvarmenettet kan drives så effektivt som muligt, er det vigtigt, at der er en stor temperaturforskel på det fjernvarmevand, som ejendommen modtager og sender retur.

På din varmemåler kan du se både fremløb- og returtemperaturen på fjernvarmevandet. 

Returtemperaturen skal være under 45 C. Så sikrer du god afkøling. 

OBS! Hos Ringsted Fjernvarme bliver du ikke opkrævet, hvis du har dårlig afkøling. Det gør man mange andre steder.