Viser hvordan ringsted stationsforplads ser ud efter projektet med klimatilpasning er færdigt

Stationsprojektet som en del af en større plan

Klimatilpasning af stationsområdet, samt separering og sanering af de omkring liggende veje, er en del af en større helhedsplan for hele Ringsted Kommune.

Spildevandsplanen og stationsprojektet

Ringsted Kommune og Ringsted Forsyning er gået sammen om at klimatilpasse Sjællandsgade, Fynsgade og stationsområdet. Projektet starter op i foråret år 2024, og forventes afsluttet med udgangen af år 2026.

Men hvorfor?

Oplandet til Ringsted Station er fælleskloakeret sammen med den ældre del af byen. Ringsted Å er recipient for vandafledningen i Ringsted. Derudover har de grønne områder langs åen rekreativ værdi som bynær natur for byens borgere. Som følge af klimaforandringerne vil Ringsted for fremtiden skulle håndtere større regnmængder, der i værste fald vil føre til oversvømmede gader, pladser og kældre. I tæt bebyggede områder som Ringsted midtby, er det vigtigt at lede regnvandet væk fra bygninger og veje. Særligt er stationsområdet, med sin lavtliggende placering og de tilstødende gade, i høj risiko for oversvømmelse ved skybrud. 

Spildevandsplanen 

I år 2005 besluttede man i Ringsted Kommune, at vedtage en spildevandsplan omhandlende vedligeholdelse af kloakkerne samt adskillelse af regn -og spildevand udvalgte steder. 

Kloakkerne er nogle steder over 100 år gamle. Derfor skal de skiftes ud nu. Derudover adskiller vi spildevand og regnvand, så regnvandet kan ledes tilbage til naturen og spildevandsrensningen på renseanlægget optimeres. 

Klimatilpasning og verdensmål

Princippet i klimatilpasningen for dette projekt er, at regnvandet fra vejen og pladsen, afledes via rør i jorden. Undervejs tilbageholdes noget af regnvandet i kassettebassin under jorden og synligt bassin i Parken. Til sidst ender vandet i Ringsted å, og indgår som en naturlig del af vandets cyklus. 

I projektet arbejder vi strategisk med verdensmål. Projektet bidrager blandt andet aktivt til en større sikkerhed af vores grundvandsressourcer, kvaliteten af vigtige naturområder, beskytter by – og landzoner og øger kvaliteten af det vand, der udledes til søer og hav. Separeringen af Ringsted by sker på baggrund af spildevandsplanen fra år 2005, tillæg 20. Beslutningen om at separere og dermed løfte byens kloaksystems kvalitet og resistens, er en del af større en strategisk bæredygtig udvikling for Ringsted Kommune.

Tilmeld dig nyhedsbrevet 

Vi vil igennem hele projektet sende nyhedsbreve omhandlende trafik, kørsel, projektets fremgang og andre relevante historier om stationsprojektet. Vi anbefaler, at du tilmelder dig  nyhedsbrevet, så du altid er opdateret på projektet. Du tilmelder dig nyhedsbrevet her: 

På denne side finder du vores tilmeldingsformular for tilmelding til de nyhedsbreve, vi sender ud.

Projekt-reference
Stationsområdet